• O tom, že všem právnickým osobám zapsaným ve veřejných rejstřících a všem podnikatelům budou automaticky zřízeny datové schránky, jsme Vás již informovali. Ministerstvo vnitra by mělo datové schránky zřídit do konce března 2023 a budou rozesílány přístupové údaje dopisem. Probíhaly ovšem ještě četné debaty o tom, zda se zřízení datových schránek bude vztahovat i na fyzické osoby – občany. Novelou zákona ještě před nabytím účinnosti bylo upraveno, že datové schránky budou automaticky zřízeny pouze všem právnickým osobám a všem fyzickým osobám podnikatelům.

     

    Otázky a odpovědi k datovým schránkám

    Finanční správa vydala soubor otázek a odpovědí k datovým schránkám, který je dostupný na adrese:

    https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane-elektronicky/datove-schranky/informacni-shrnuti-a-odpovedi-na-dotazy.

     

    Největším úskalím zřízení datových schránek bude povinnost podávat přiznání elektronickou formou. Z pohledu vzniku povinnosti podat daňové přiznání elektronicky v návaznosti na existenci datové schránky není již dnes podle účinné právní úpravy rozhodný okamžik zřízení datové schránky zřízené ze zákona (datová schránka zřízená na žádost povinnost podat daňové přiznání výlučně elektronicky nezakládá), ale až její zpřístupnění. Ke zpřístupnění datové schránky zřízené ze zákona dojde prvním přihlášením, nejpozději však patnáctým dnem po dni doručení přístupových údajů těmto osobám.

     

    Existence povinnosti podat přiznání výhradně elektronicky se posuzuje k okamžiku, kdy je daňové přiznání podáváno, a to ve vztahu ke konkrétnímu podateli.

     

    Např. byla-li datová schránka daňovému subjektu zřízena ze zákona dne 12. 2. 2023 a k jejímu zpřístupnění došlo dne 20. 2. 2023, přitom tento daňový subjekt by chtěl podat daňové přiznání sám, tak by měl povinnost podat daňové přiznání výhradně elektronicky počínaje dnem 20. 2. 2023.